Oorlogszone Zoo

Oorlogszone Zoo

Mei 1945. Aan de oorlog in Europa was een einde gekomen. Geallieerde bombardementen en huis-aan-huis-gevechten tussen de Wehrmacht en het Rode Leger hadden Berlijn veranderd in een ruïne. Ook de imposante 19e-eeuwse dierentuin aan de rand van park Tiergarten had zwaar geleden onder het oorlogsgeweld. Vele uit koers geraakte bommen waren er neergekomen. Gedurende de Slag om Berlijn veranderde de zoo in een slagveld, toen tanks en granaten er hun verwoestende werking uitoefenden. Het terrein van de eens zo druk bezochte topattractie was verworden tot een huiveringwekkend kraterlandschap. Overal lagen dode soldaten en karkassen van dieren. Nog geen 100 van de ongeveer 3.500 dieren overleefden.

"Oorlogszone Zoo" vertelt de aangrijpende geschiedenis van de Berlijnse dierentuin en zijn medewerkers en dieren in oorlogstijd. Ook de ontstaansgeschiedenis en wederopbouw komen aan bod. Dit is het verhaal over hoe geweld en dictatuur de Berlijnse zoo zijn onschuld deden verliezen. Maar ook een verhaal over dierenliefde, menselijke overlevingskracht en de herrijzenis van het historische en maatschappelijke icoon dat de Berlijnse dierentuin nog steeds is.

104 pagina’s | ISBN: 978942138573 | Uitgegeven: 2015

BESTEL NU:

oorlogszone zoo kevin prenger

Kevin Prenger beschrijft helder, prettig leesbaar en goed onderbouwd de geschiedenis van de Zoo, vooral 1933-1949. Boeiend voor wie de oorlogsgeschiedenis, Berlijn en de Zoo kent.                                                

               

                                     
Drs. Madelon de Swart / NBD Biblion 

 

Waar we meestal weinig medelijden hebben met het Duitse rijk en de gevolgen van de door hun ontketende oorlog, weet dit boek een menselijk en hartverscheurend beeld te geven van de gevolgen voor het dierenpark en zijn bewoners.                                    

 

ZooSite Forum

‘Oorlogszone Zoo’ is vlot geschreven en het verhaal fascineert van begin tot eind. […] Juist door het accent te leggen op de zinnebeeldige betekenis van de dierentuin, is ‘Oorlogszone Zoo’ naar mijn oprechte mening, een prachtige aanvulling op de bestaande oorlogsliteratuur!                                 

Annabel Junge / Go2War2.nl