Projecten

TracesOfWar.nl / Go2War2.nl

TracesOfWar.nl is een project van STIWOT. Het onderwerp is mondiale oorlogsgeschiedenis, verteld vanuit militair, politiek en maatschappelijk gebied. Deze website is een samenvoeging van de vroegere websites Go2War2.nl, Oorlogsmusea.nl, WW2Awards.com en WO2Actueel.nl. Het is een project van STIWOT (STichting Informatie Wereldoorlog Twee),  een in Nederland gevestigde stichting die zich bezighoudt met (gratis) informatieverstrekking over de Tweede Wereldoorlog en andere historische oorlogen, hoofdzakelijk via internet.

Van 2004 tot 2018 was ik projectleider van Go2War2.nl, tegenwoordig ben ik hoofdredacteur van de afdelingen artikelen en recensie van TracesOfWar.nl. Voorheen voor Go2War2 en tegenwoordig voor TracesOfWar schrijf ik ook ook recensies en artikelen. Een overzicht hiervan is te vinden op mijn persoonlijke pagina op de website.


Wereld in Oorlog

Wereld in Oorlog was een tweemaandelijks verschijnend magazine van uitgever Just Publishers, dat verscheen tussen 2007 en 2017. Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Het accent ligt daarbij op de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Hieronder een overzicht van de artikelen die ik voor Wereld in Oorlog schreef. De meeste van deze bijdragen zijn op Go2War2.nl terug te vinden.

- Ontsnapping uit Auschwitz, Rudolf Vrba wilde de wereld waarschuwen (#6, 2008)

- Majoor Karl Plagge, De Oskar Schindler van de Wehrmacht (#10, 2009)

Priester Desbois en zijn missie, De vergeten Holocaust (#14, 2009)

- “Wir haben es nicht gewusst”, Wat wist de Duitse bevolking van de Holocaust? (#18, 2010)

- De ‘Monuments Men’, Redders van het Europese culturele erfgoed (#25, 2011)

- Auschwitz buiten de begane paden (#26, 2012)

- Verborgen bewijzen van de Holocaust, Archeologisch onderzoek naar de nazi-vernietigingskampen (#31, 2013)

- Benjamin Ferencz, Hoe een jonge Harvardjurist hoofdaanklager werd in Neurenberg (#36, 2013)

- 344 dagen in de duisternis, Onderduikers in de Grot van de Priester (#37, 2014)

- Overleven in het hart van nazi-Duitsland, Hoe honderden Joden de Holocaust overleefden in het Joodse hospitaal in Berlijn (#38,     2014)

- Joodse begraafplaats Weissensee, Openluchtmuseum over voorspoed, ondergang en herrijzing van Joods Berlijn (#41, 2014)

- Ernie Pyle, de journalist die de gewone infanterist een stem gaf (#45, 2015)

- Een schrijver in de frontlinie, Het onverwerkte oorlogsverleden van de schrijver Thaddäus Troll (#46, 2015)

- Gijzelaars in het paradijs, VIP-gevangenen van de SS in de Alpenfestung (#49, 2016)


Historiek

Historiek is een online geschiedenismagazine voor een breed publiek. De makers willen geschiedenis en actualiteit op een toegankelijke manier met elkaar verbinden. Het motto: omdat we ook van gisteren zijn. In 2015 werd de website door het publiek uitgeroepen tot beste online geschiedenisproject.

Voor Historiek recenseer ik boeken (en soms films) over onderwerpen die veelal van doen hebben met de geschiedenis van de 20e eeuw. Naast de Tweede Wereldoorlog hebben namelijk bijvoorbeeld ook de Eerste Wereldoorlog en de Koude Oorlog mijn belangstelling. Een overzicht van mijn bijdragen is te vinden op mijn persoonlijke pagina op Historiek.