In de schaduw van Schindler

In de schaduw van Schindler

Zelfs in de donkerste tijden zijn er dappere mensen die hun medemenselijkheid laten prevaleren boven haat en eigenbelang. Terwijl de meeste Duitsers zich afzijdig hielden of de Jodenvervolging actief of passief ondersteunden, behielden sommigen hun menslievendheid en boden hulp aan vervolgden in nood.

Een succesvol schrijver en een vrouwelijke dierenarts, een ingenieur en een politiek gevangene, een kapitein van een cruiseschip en een blinde bezemfabrikant. Zij – en ze waren de enigen niet – groeiden stuk voor stuk uit tot onbaatzuchtige mensenredders. Alleen zijn zij, in tegenstelling tot Oskar Schindler, relatief onbekend gebleven.

Wie waren de Duitsers die met gevaar voor eigen leven hun Joodse medemensen hielpen, terwijl de meesten van hun landgenoten de andere kant opkeken of bijdroegen aan de nazimisdaden? Kevin Prenger deed uitgebreid onderzoek en bracht zes ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ bijeen in In de schaduw van Schindler. Prenger toont aan dat het kwaad niet altijd zegeviert.

319 pagina’s | ISBN: 9789089757241 | Uitgegeven: 2022

BESTEL NU:

in de schaduw van schindler

Een indrukwekkend goed boek over Duitsers die tijdens de oorlog Joden hielpen. Blij dat ik het heb gelezen. Een absolute aanrader.

Paul van de Water / Twitter

Prenger wekt de bronnen terug tot leven en vormt ze om tot verhalen die nu eens ontroerend, dan weer spannend, geruststellend of gewoon boeiend zijn. En dat is een bijzondere verdienste op zich.

Fabian Van Samang / Historiek

Kevin Prenger heeft voor dit boek veel onderzoek verricht, het boek is diepgravend en bijzonder boeiend. Het is allemaal waargebeurd in een verschrikkelijke tijd, maar het leest als een trein.

Hans van der Meiden / GeschiedenisLezen.nl