De beste boeken over de Holocaust
Natuurlijk hoop ik dat u mijn website bezoekt om u te informeren over de boeken die ik zelf schrijf. Behalve schrijver, ben ik echter ook een lezer en beveel ik de volgende boeken aan (op willekeurige volgorde) als u zich verder wilt informeren in de geschiedenis van de Holocaust:
Nazi-Duitsland en de Joden, Saul Friedländer
Dit boek bestaat uit twee delen: deel1 De jaren van vervolging 1933-1939 en deel 2: De jaren van vernietiging 1939-1945. Duidelijk geschreven en allesomvattend.
Doodgewone mannen, Christopher Browning
Hoe kunnen gewone mannen genocideplegers worden? Over hoe de leden van een Duits politiebataljon in Polen betrokken raakten bij massamoord.
Het ravijn, Wendy Lower
Een schokkende foto waarop te zien is hoe een Joodse vrouw met haar kinderen wordt geëxecuteerd, brengt historica Wendy Lower tot op de plek van de massamoord in Oekraïne.
KL – een geschiedenis van de naziconcentratiekampen, Nikolaus Wachsmann
Over de politieke en economische functie van de concentratiekampen van de nazi’s. Geschreven vanuit het perspectief van gevangenen, kamppersoneel en hoger management.
Bloedlanden – Europa tussen Hitler en Stalin, Timothy Snyder
De Holocaust vond plaats in het deel van Oost-Europa waar ook het regime van Stalin toesloeg. Over de misdaden van de Sovjets en de nazi’s in deze regio en de wisselwerking daartussen.
Het kartel van de hel, Diarmuid Jeffreys – IG Farben, de nazi’s en de Holocaust
De Holocaust ging gepaard met uitbuiting van de slachtoffers als dwangarbeiders. Over hoe Joden zich dood moesten werken voor chemieconcern IG Farben in Auschwitz.
Masters Of Death, Richard Rhodes
Ruim 1 miljoen Joden werden vanaf de Duitse inval in de Sovjet-Unie vermoord door de Einsatzgruppen in Oost-Europa. Een boek over hoe deze gruwelijke operatie in zijn werk ging en over de uitvoerders.
Holocaust door kogels, Patrick Desbois
De Franse priester Patrick Desbois onderzoekt de locaties van massamoord in Oekraïne en spreekt met de laatste getuigen die hebben gezien hoe de Joden werden vermoord door de Einsatzgruppen en hun collaborateurs. Schokkende getuigenissen. Het boek is uitgebracht door uitgeverij Verbum, die vele andere interessante titels over de Holocaust heeft uitgebracht.
Is dit een mens, Primo Levi
Primo Levi overleefde Auschwitz en schreef hierover deze klassieker. Ook het vervolg hierop, Het respijt, dat hoopvoller van toon is, is het lezen waard.
Nacht, Elie Wiesel
Ook Elie Wiesel overleefde Auschwitz en schreef hierover dit aangrijpende boek.
Auschwitz, Laurence Rees
Laurence Rees heeft een vlotte pen en zet in dit boek Auschwitz centraal binnen de geschiedenis van de Holocaust. Hij interviewde SS’er Oskar Gröning die in Auschwitz het geld telde dat van de Joden was afgepakt. De bijbehorende documentaire is ook een aanrader.
Ik ontsnapte uit Auschwitz Rudolf Vrba, Rudolf Vrba
Rudolf Vrba ontsnapte uit Auschwitz en wilde de wereld informeren over de misdaden die hier plaatsvonden. Een misverstane waarschuwing, verklaarde hij zelf.
Into that Darkness, Gitta Sereny
Gitta Sereny interviewde na de oorlog Franz Stangl, de kampcommandant van Sobibor die in afwachting was van zijn veroordeling. Hoe rechtvaardigde hij zijn daden? Een Nederlandse versie is slechts tweedehands beschikbaar.
Commandant of Auschwitz, Rudolf Höss
De autobiografie van Rudolf Höss, kampcommandant van Auschwitz. Over hoe hij toetrad tot de SS en opklom tot leider van dit beruchte concentratie- en vernietigingskamp. Massamoord was voor hem gewoon werk, de industrialisering en de logistiek van massamoord. Het boek is in het Nederlands niet meer verkrijgbaar.
Het Achterhuis, Anne Frank
Dit dagboek toont de onschuld van het bekendste slachtoffer van de Holocaust. Gewoon een puber zoals zovelen, maar met een groot talent om haar gevoelens onder woorden te brengen.