De boodschapper uit de hel

De boodschapper uit de hel

20 augustus 1942. In de sneltrein van Warschau naar Berlijn wordt een Zweedse diplomaat aangeklampt door een SS-officier. De Duitser is zichtbaar overstuur. Hij is op de terugweg van een werkbezoek aan vernietigingskamp Belzec in het oosten van Polen, waar hij zag hoe duizenden Joodse mannen, vrouwen en kinderen vergast werden. “Geloof me alstublieft”, zo smeekt hij de Zweed, nadat hij hem verteld heeft over wat hij zag.Geschokt door de systematische massamoord waarvan hij getuige was, besluit Kurt Gerstein de wereld te waarschuwen.

Behalve met de Zweedse diplomaat, spreekt hij onder andere met Nederlandse verzetsmensen in de hoop dat zij zijn waarschuwing kunnen overbrengen aan wereldleiders. Zijn boodschap bereikt weliswaar geallieerde vertegenwoordigers en het Vaticaan, maar stuit op een muur van onverschilligheid en ongeloof.De dubbelrol van Kurt Gerstein is één van de meest ongelofelijke verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Over hoe iemand in het uniform van de moordenaars de uitroeiing van de Joden wilde doen stoppen.

148 pagina’s | ISBN: 9789402148619 | Uitgegeven: 2016

BESTEL NU:

boodschapper uit de hel kevin prenger

Ondanks de voorzichtigheid die hier en daar betracht wordt door de auteur is ‘De boodschapper uit de hel’ een zeer aanbevelenswaardig boek. Het licht een tip van de sluier op over wat mensen beweegt om zich te verzetten en welke afwegingen gemaakt moeten worden om hun doel te kunnen bereiken. […] ‘De boodschapper uit de hel’ is een evenwichtig geschreven portret van een bijzondere man: Kurt Gerstein.                                                                                      

Annabel Junge / Go2War2.nl

De SS-officier Kurt Gerstein speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een dubbelrol. Enerzijds was hij SS’er die werkte in het vernietigingskamp Belzec in Polen. Anderzijds was hij ook mens. De massavernietiging op de Joden schokte hem zo dat hij een poging ondernam om de Holocaust een halt toe te roepen. WOII-kenner Kevin Prenger schreef een fraaie, beknopte biografie over een van de meest bijzondere personen uit de Tweede Wereldoorlog.

Enne Koops / Historiek.net

Een fascinerend boek wat ik met veel interesse gelezen heb. Het ene moment heb je enorm met Gerstein te doen omdat al zijn inspanningen op niets uitlopen en het andere moment is hij een schakel in het proces van de uitroeiing van Joden.                                                                                                                                                                      

                                                                               

 

Een lezer op Bol.com