Een rechter in Auschwitz

Een rechter in Auschwitz

In het najaar van 1943 bezoekt SS-rechter Konrad Morgen concentratiekamp Auschwitz. Aanleiding is een vanuit het kamp verzonden pakketje met goudklompen, dat door de douane is onderschept. In het kamp ontdekt hij dat deze smokkelzaak het topje van de ijsberg is: kampbewakers maken zich massaal schuldig aan diefstal en corruptie. En dat is nog niet alles, want Morgen constateert ook dat stafleden zonder officiële toestemming gevangenen vermoorden.
Terwijl in de gaskamers van nazi-Duitsland miljoenen Joden vermoord worden, houdt Konrad Morgen zich bezig met het verzamelen van bewijs van 'illegale' moorden. Behalve Auschwitz bezoekt hij ook andere kampen, zoals Buchenwald, waar hij kampcommandant Karl Koch en diens sadistische echtgenote Ilse laat arresteren. De beruchte commandant wordt uiteindelijk door een SS-rechtbank ter dood veroordeeld.
Het juridische onderzoek van Konrad Morgen toont hoe in nazi-Duitsland het onderscheid tussen recht en onrecht vervaagde. Maar wat waren de persoonlijke beweegredenen van de SS'er om zijn collega's voor het gerecht te brengen?

209 pagina’s | ISBN: 9789402154825 | Uitgegeven: 2017

BESTEL NU:

rechter in auschwitz kevin prenger

Kevin Prenger schildert voor de lezer de verschillende facetten en invalshoeken van de carrière van Morgen. Uiteindelijk probeert hij hier en daar conclusies te trekken, maar ook de lezer krijgt de ruimte om zijn eigen oordeel te vormen. In ieder geval mag dit boek niet ontbreken op de boekenplank van liefhebbers van documentatie over de nazi’s en de Holocaust.

John Smeets / Go2War2.nl

Kevin Prenger (onder andere Historiek.net) wijdt zich aan microgeschiedenis om zijlichtjes te werpen op ons beeld van de Tweede Wereldoorlog. […] Een boek met een intrigerend thema.

                                                                                                                                                                                                                                                             

Dr. J.L.G. v. Oudheusden / NBD Biblion

In zijn nieuwste boek ‘Een rechter in Auschwitz’ geeft Kevin Prenger antwoord op deze intrigerende vraag en dat levert zowel een verrassend als een schokkend inzicht op in zowel het SS-rechtssysteem als in het functioneren van de kampcommandanten en de kampbewakers.                                                                                                                                                                                                   

Annabel Junge / Oorlogsboekenreviews