De beste boeken over nazi-Duitsland
Natuurlijk hoop ik dat u mijn website bezoekt om u te informeren over de boeken die ik zelf schrijf. Behalve schrijver, ben ik echter ook een lezer en beveel ik de volgende boeken aan (op willekeurige volgorde) als u zich verder wilt informeren in de geschiedenis van nazi-Duitsland:
Het Derde Rijk, Richard J. Evans
Deze trilogie bestaat uit de volgende delen: Opkomst, Dictatuur en Oorlog. Ontzettend goed geschreven met aandacht voor alle facetten van nazi-Duitsland, zowel vanuit het perspectief van de leiders als de gewone burgers. Lees deze drie boeken en er is weinig dat je niet weet.
Hitler Hoogmoed 1889-1936 & Hitler Vergelding 1936-1945, Ian Kershaw
Het beste boek, bestaande uit twee delen, dat ik las over Adolf Hitler, van kleine jongen tot misdadige dictator. Ongeëvenaard! Hoe kon hij zo worden en wat waren de gevolgen van zijn leiderschap? Haast een politieke thriller.
De nazi’s, Laurence Rees
Het boek bij de BBC-serie The Nazis: A Warning from History. Heel toegankelijk geschreven, een prima introductie van het onderwerp.
De Duitse oorlog, Nicholas Stargardt
Een levendig en evenwichtig portret van de Duitse samenleving in oorlogstijd door de ogen van de ‘gewone’ Duitsers. Met zowel aandacht voor de misdaden van nazi-Duitsland als het leed van de Duitse bevolking.
Speer, Joachim Fest
Albert Speer is misschien wel de fascinerendste nazileider: een moderne technocraat en gentleman die na de oorlog zijn betrokkenheid bij de nazimisdaden overtuigend wist te verbergen. Ook Fest, die vele gesprekken met hem voerde, liet zich inpakken door Speers charme. Misschien wel juist daarom een fascinerend boek.
Berlin at War, Roger Moorhouse
Ik hou van microgeschiedenissen en dit is daar een uitstekend voorbeeld van. Hoe was het om te leven in Berlijn in oorlogstijd? De oorlog door de ogen van de Berlijners. Vol fascinerende en aangrijpende verhalen van een maatschappij onder druk van dictatuur en ontberingen.
A Village in the Third Reich, Julia Boyd
Nog een microgeschiedenis, die zich echter niet afspeelt in het hart van nazi-Duitsland, maar in het randgebied, een idyllisch bergdorpje in de Duitse Alpen. Welke invloed had het nationaalsocialisme op de mensen die hier woonden?
Travellers in the Third Reich, Julia Boyd
Geschreven door dezelfde schrijver als die van het voorgenoemde boek. Hoe ervoeren buitenlandse bezoekers de opkomst van het nazisme in Duitsland? Velen waren geïmponeerd en blind voor de misdadigheid die het regime al vanaf het prille begin kenmerkte.
Hitlers hofhouding, Heike B. Görtemaker
Er is veel geschreven over Hitlers intieme kring, maar vaak voeren speculaties en matige roddels de boventoon. De auteur van dit boek laat op objectieve wijze zien door wie Hitler werd omringd. Daarbij toont ze aan dat enkele prominente vrouwen een grote rol speelden bij het introduceren van Hitler binnen de Duitse upper class. De weg naar de macht vond net zo goed plaats in de Berlijnse salons als in de straten van München.
The Third Reich Then and Now, Tony Le Tissier
Bouwen, bouwen, bouwen; de nazileiding was er dol op. Liefst zo megalomaan mogelijk. Dit boek toont aan de hand van vele foto’s van toen en nu de bouwwerken die de nazi’s bouwden of wilden bouwden. De architectuur en de toepassing vertellen veel over de aard van het naziregime.
Neurenberg-gesprekken, Leon Goldensohn
Psychiater Leon Goldensohn sprak voorafgaand aan het proces van Neurenberg met de beklaagden gedurende hun gevangenschap. Bijzonder hoe openhartig deze gesprekken verliepen, maar de leugens en ontkenningen begonnen al in de cel.
Ondergang, Joachim Fest
Over de laatste maanden van Hitlers Derde Rijk. In zijn bunker in Berlijn verliest de dictator alle realiteit. De verfilming – en in het bijzonder de door Bruno Ganz gespeelde rol van Hitler – is ook geweldig.
Tot de laatste man, Ian Kershaw
Waarom bleven de Duitsers tot het laatst vechten voor Hitler, terwijl de strijd allang verloren was? Kershaw toont aan dat pas met de dood van Hitler de strijdgeest was verloren.
They Thougt They Were Free, Milton Meyer
De Amerikaanse auteur leefde na de oorlog in een stad in Duitsland waar hij vriendschap sloot met tien voormalige nazi’s. Wie waren zij en hoe keken zij terug op de naziperiode? Enigszins achterhaal door recenter onderzoek, maar nog altijd een interessante sociale veldstudie met voor de politiek van vandaag herkenbare elementen.
Wolfstijd, Harald Jähner
Aan de hand van vele persoonlijke verhalen geeft Harald Jähner een beklemmend beeld van de eerste tien jaar na de oorlog. Opmerkelijk hoe ondanks alle ellende en trauma’s de Duitsers het nazisme, schijnbaar van de ene op de andere dag, achter zich lieten. Jähners boek ‘Hoogteroes’ over de Weimarrepubliek is eveneens ontzettend interessant, maar dan om de opkomst van het nationaalsocialisme te begrijpen.